Kirjoitukset

Vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla konkurssit lisääntyivät n. 20% verrattuna vastaavaan ajankohtaan edellisvuonna. Tarkalleen sanoen 1 325 yritystä asetettiin konkurssiin. Vuositasolla se tarkoittaisi tasaisen taulukon mukaan 2 650 konkurssia. Se on vain hieman viimeisen kymmenen vuoden keskiarvon yläpuolella. Olemme onneksi vielä kaukana...

Kotikuntani Tuusula täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 380 vuotta. Tuusulan kappeliseurakunta muodostettiin vuonna 1643. Tuusulan syntymäpäiviä vietetään Tuusula-päivänä 22.7.

Sanotaan, että on kansalaisoikeus ja -velvollisuus käydä äänestämässä. Mielestäni pitäisi olla myös kansalaisoikeus ja -velvollisuus, että kaikki työikäiset ja -kykyiset käyvät ja saavat käydä töissä.

Yksi suosituimmista lautapeleista, Monopoli (Monopoly), on saanut nimensä monopoli-käsitteen mukaan. Monopoli on lautapeli, jossa ostetaan, myydään ja vuokrataan katuja ja niiden kiinteistöjä.

Hintojen ja korkojen nousu on nostanut tuntuvasti elämisen kuluja. Keskituloiset jäävät yleensä tukien ulkopuolelle eivätkä palkat tahdo pysyä inflaation mukana. Monilla voi olla myös asuntolainaa, ja korkojen noustessa lainan kulut nousevat. Monilapsisissa perheissä lisäksi hintojen nousun kerrannaisvaikutukset nostavat perheen kokonaismenoja.

Ylen Luovien sisältöjen päätoimittaja Ville Vilén on osuvasti luonnehtinut poliittista satiiria seuraavasti: "Poliittinen satiiri on merkki terveestä demokratiasta. Hyvin tehtynä se kolkuttelee sovinnaisuuden rajoja, puhuttaa, ärsyttää ja naurattaa."

Suomessa oli kenties maailman paras koulujärjestelmä.
Opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreesta ensimmäisestä Sivistyskatsauksesta selviää, että 1990-luvulta alkaen oppimistulokset Suomessa ovat heikentyneet ja suomalaisten koulutustason nousu on pysähtynyt.

Sähkö on luonteeltaan sellaista, että sen varastoiminen on hankalaa. Siksi sitä tuotetaan joka hetki vain sen verran kuin juuri silloin tarvitaan. Energiankäytön huippuja on kuitenkin vaikea sovittaa juuri siihen hetkeen, kun sattuu tuulemaan navakasti.