Kirjoitukset

Kouluterveyskyselyn 2021 perusteella lasten ja nuorten hyvinvointi Suomessa on heikentynyt viime vuosina, vaikka suurin osa onkin edelleen tyytyväisiä elämäänsä. Tytöistä ahdistuneisuutta koki 30 %. Pojilla vastaava luku oli 8 %. Myös yksinäisyyden tunne oli lisääntynyt kahden vuoden takaisesta mittauksesta.

Länsimaiden on ollut välttämätöntä määrätä Venäjälle pakotteita ja pyrkiä nopeasti eroon venäläisestä energiasta. Se on kiihdyttänyt Suomessa ja muualla Euroopassa inflaatiota. Energian, elintarvikkeiden ja monien muidenkin tuotteiden hinnat ovat nousseet epävarmuuden lisäännyttyä.

Usein mietin, kuinka hirveitä asioita pitää tapahtua ennen kuin nykyihmisen itsekkäät silmät avautuvat ja ahneus väistyy edes hetkeksi.

Suomen sanojen alkuperästä kertovassa teoksessa (Gummerus 1922) määritellään kylä taloryhmäksi (maaseudulla) tai pitäjän osaksi. Lähietäisyydellä toisistaan sijainneet maatilat ovat muodostaneet perinteisesti kylät Suomessa. Kyläyhteisöille on kautta aikain ollut tyypillistä vahva yhteishenki ja -toiminta.

Yleisin syy erilaisiin kriisipuhelimiin ja -chatteihin yhteyden ottamiseen on yksinäisyys. Yhteyttä otetaan, kun ei ole ketään, kenen kanssa puhua. Tämän vuoden heinäkuu oli esim. nuorten Sekaisin-chatin kiireisin kuukausi. Korona-aika on vain pahentanut yksinäisyyden määrää. Yksinäisyyden sanotaan olevan hyvinvointivaltioiden kulttuuritauti.

Viime vuosina peruskouluissa työskennellessäni mietin usein, koska päättäjät suostuvat myöntämään, että Suomen hieno koulujärjestelmä rapistuu kovaa vauhtia.

Tuusulalaiset saivat lukea kerrassaan hienoja uutisia, kun Aluekehittämisen konsulttitoimisto, MDI, julkaisi kuntalistan muuttoliikkeestä tammi-kesäkuulta 2021. Suomen sisäisen muuttoliikkeen ykkönen oli Tuusula, jossa muuttovoitto oli 454 henkilöä. Keski-uudenmaan kunnista myös Järvenpää, Sipoo sekä Nurmijärvi menestyivät erinomaisesti kyseisessä...

Heinäkuun lopulla kiinnitin huomiota uutisvirrassa huomaamaani listaan, jossa mielestäni varsin konkreettisesti listattiin erilaisia toimenpiteitä turvapaikanhakijoiden kotoutumisen parantamiseksi. Olin yllättänyt siitä, että se oli ylipäätään jonkin poliittisen puolueen laatima. Ajattelin, että se olisi ollut jonkin tämän kyseisen aihealueen...