Yrittäjyys kunniaan
Julkisuudessa on esiintynyt viime aikoina varsin negatiivissävytteisiä kirjoituksia talousvaikeuksissa olevista yrittäjistä.
Minusta se on vähintäänkin erikoista. Yrittäjä, joka monesti laittaa kaiken likoon yrityksensä puolesta, ansaitsee kannustusta ja kunnioitusta lyttäämisen sijaan.
Suomen talous on 2000-luvun huonoimmassa jamassa, ja kuluttajien ostovoima on jo valmiiksi alhainen eikä syyskuussa voimaan astuva yleisen alv-kannan korotus sitä ainakaan paranna. Tietenkin haasteellinen toimintaympäristö vaikuttaa myös yrityksiin.
Tämän vuoden kesäkuun konkurssien ja yrityssaneerausten liukuva vuosisumma on 3 461 kpl ja se on 2000-luvun korkein. On ylitetty jo finanssikriisin luvut vuodelta 2009. Lisäksi konkurssien määrien suunta näyttäisi olevan edelleen ylöspäin.
En ymmärrä, miten kukaan voi olla vahingoniloinen rehellisen yrittäjän konkurssista. Minä olen pahoillani niistä jokaisesta, vaikkei minulla omaa rahaa niissä olekaan kiinni. Toivon, että yrittäjät pääsisivät konkursseista yli ja uskaltaisivat ja jaksaisivat aloittaa yrittämisen vielä uudelleen. Kenties jollain toisella konseptilla tai alalla.
Yksityisissä yrityksissä valtio ei yleensä riennä apuun, kuten se herkemmin on vuosikymmenten saatossa tehnyt julkisen puolen toimijoiden kohdalla. Tosin nyt sekin tie alkaa olla loppuun kuljettu. Suomi on velkaantunut huolestuttavasti ja huoltosuhde on vinoutunut.
Yrittäjyys vaatii käytännössä aina rohkeutta ja riskien ottamista – myös henkilökohtaisia.
Yrittäjiä saatetaan hehkuttaa, kun menee hyvin, mutta epäonnistumisessa on häpeän leima. Niin ei saisi olla. Me eri alojen työntekijät tarvitsemme yrittäjiä ja yrityksiä, jotta meille riittäisi monipuolisesti työtä. Minä en olisi ainakaan tässä kohtaa valmis ottamaan yrittäjyyden riskiä, mutta parhaani olen koko elämäni ajan antanut sille yritykselle, joka minulle kulloinkin on palkkaa maksanut.
Yhdysvalloissa konkurssi kertoo siitä, että on yrittänyt ja kokenut, mutta Suomessa sitä pidetään epäonnistumisena.
Valtio ja kunnat (Suomessa) eivät voi mennä konkurssiin, mutta yritykset voivat. Se on merkittävä ero.
Liiketaloudessa konkurssimenettelyn avulla lakkautetaan markkinoilta toimijat, joiden liiketoiminta ei ole kannattavaa eli yritys ei ole elinkelpoinen. Vain riittävän maksukykyiset yritykset voivat pitkällä aikavälillä toimia markkinoilla.
On syytä ymmärtää, ettei konkurssi ole rangaistus. Konkurssi ilman väärinkäytöksiä on luonnollinen osa markkinoiden toimintaa. Kansantalouden näkökulmasta tarkasteltuna konkurssi vapauttaa yrityksen resurssit ja muun pääoman uudelleenkäytettäväksi. On etsittävä jotain muuta liiketoimintaa; alueilta, joissa on markkinoita ja kysyntää ja joissa liiketoimintaa voidaan harjoittaa tuloksellisesti.
Ajattele asiaa omalta kohdaltasi; jos sinulla on tai olisi sijoitettavaksi liikenevää rahaa. Sijoittaisitko yritykseen, jonka menestykseen uskot vai yritykseen, jossa tiedät todennäköisesti häviäväsi rahasi? Luultavasti sijoittasit näistä ensimmäiseen vaihtoehtoon.