Taloushuolien kanssa ei tarvitse jäädä yksin

24.04.2023

Hintojen ja korkojen nousu on nostanut tuntuvasti elämisen kuluja. Keskituloiset jäävät yleensä tukien ulkopuolelle eivätkä palkat tahdo pysyä inflaation mukana. Monilla voi olla myös asuntolainaa, ja korkojen noustessa lainan kulut nousevat. Monilapsisissa perheissä lisäksi hintojen nousun kerrannaisvaikutukset nostavat perheen kokonaismenoja.

Yhteydenotot talous- ja velkaneuvontaan ovat noususuunnassa. Esim. Takuusäätiöön tuli jo vuoden 2022 marraskuussa 9 000 yhteydenottoa, mikä on 50% enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka pyrkii ehkäisemään ja ratkaisemaan kotitalouksien talous- ja velkaongelmia. Apua tarjoavat monet muutkin organisaatiot kuin Takuusäätiö. Myös oikeusaputoimistoilla on omaa talous- ja velkaneuvontaa.

Velkaneuvontaa voi saada myös pankeilta. Pankkien kanssa voi neuvotella muun muassa lainojen maksuajan pidennyksestä tai lyhennysvapaasta jaksosta.

Neuvojen pyytämistä talousongelmiin ei kannata ujostella. Mitä aikaisemmin asioita aletaan ratkoa sitä helpommin niihin löytyy ratkaisuja.

Viimeistään siinä vaiheessa, jos alkaa tuntua siltä, etteivät rahat riitä kaikkiin menoihin, on hyvä miettiä kulujen tärkeysjärjestystä. Kaikkein tärkeimpiä ovat yleensä asumiseen liittyvät kulut ja ruoka.

Verokortti kannattaa pitää ajan tasalla ja tilata Verohallinnosta tarvittaessa uusi kortti, jotta saa käyttöönsä ajantasaisesti sen summan, joka verojen ja verovähennysten jälkeen jää.

Jotain omaisuutta voi myös yrittää tarvittaessa realisoida. Omaa asuntoa en rahapulassa kuitenkaan ensimmäisenä lähtisi myymään eikä se välttämättä auta kokonaisuudessa. Kahden asunnon loukkuun ei ainakaan pidä joutua.

Usein taloudenhoidon kannalta on kannattavinta pyrkiä yhdistämään useat lainat ja osamaksut yhdeksi tai maksaa niitä muuten pois järjestelmällisesti.

1,6 miljoonaa maksuhäiriömerkintää poistui Suomessa joulukuun 2022 alusta alkaen, kun luottotietolain muutos astui voimaan. Jatkossa yksittäinen maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluessa siitä, kun velka on maksettu.

Pidän tätä muutosta hyvänä ja kohtuullistavana uudistuksena. Maksuhäiriömerkintä voi estää uuden sopimuksen, kuten puhelinliittymän tai vuokrasopimuksen, solmimisen. Maksuhäiriömerkinnän jälkeen on useimmiten vaikea saada uutta lainaa.

Raha-asioista puhuminen vähentää rahavaikeuksien määrää. Mikäli läheiselläsi on rahahuolia, niin häntä voi tukea ja rohkaista esimerkiksi selvittämällä yhdessä auttavien tahojen yhteystietoja. Neuvoa saa esimerkiksi Takuusäätiön Velkalinjalla tai Kysy rahasta -chatissa. Takuusäätiön sivuilta löytyy myös listaus muista auttavista tahoista

Jos autat toista, niin muista huolehtia riittävästi myös omasta taloudestasi ja jaksamisestasi. Kannattaa myös arvioida rahallisen auttamisen vaikutus ja syitä läheisen rahahuolien taustalla. Vaikka et muuten voisi auttaa, niin jo pelkkä keskusteleminen ja olemassaolo useimmiten auttaa.

Epätoivoon ei kenenkään pidä vaipua. Ratkaisut ovat olemassa; ne pitää vain löytää.