Miten haluaisit vaikuttaa arkeesi omassa kotikunnassasi?

06.07.2021

Vaikka kuntavaalit ovat kuntalaisten kannalta kaikkein tärkeimmät vaalit, niin siitä huolimatta tämän vuoden kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus jäi ennätysalhaiseksi ollen 55,1 %. Kunnanvaltuusto päättää esimerkiksi siitä, mitä kotikuntaan rakennetaan tai millaisia palveluita kunnassa on tarjolla kuntalaisille. Edellisen kerran yhtä alhainen tai alhaisempi äänestysprosentti oli vuoden 1945 vaaleissa, jolloin äänestysprosentti oli 54,9 %. Toistaiseksi vilkkaimmat äänestysvuodet ovat olleet 1960-1992, jolloin äänestysaktiivisuus oli kaikissa kuntavaaleissa yli 70%. Tuusulan äänestysprosentti oli tänä vuonna 57,2 %.

Vuodesta 1984 lähtien naiset ovat olleet miehiä aktiivisempia äänestäjiä. Nuorista 18-24 vuotiaista vain noin joka kolmas kävi äänestämässä esimerkiksi vuoden 2017 vaaleissa. Innokkaimpia äänestäjiä ovat 65-74 vuotiaat.

Kuntaliiton Minna Karhunen totesi tämän vuoden vaalien jälkeen, että kuntavaalien suurin häviäjä on demokratia. Hyvät kuntalaiset, näin se on. Me emme siis lähtökohtaisesti tiedä, minkälaisia asioita 45 prosenttia eli n. 2 miljoonaa suomalaista omalta kunnaltaan toivoo.

Miksi sitten ihmiset eivät käytä äänioikeuttaan? MTV Uutisten ja Taloustutkimuksen tutkimuksen (2021) mukaan löytyi seuraavia syitä olla äänestämättä: tyytymättömyys politiikkaan ylipäätään, ei löytynyt sopivaa ehdokasta, ei uskota, että äänestämällä voi vaikuttaa, mikään puolue ei vakuuta tai politiikka ei vain yksinkertaisesti kiinnosta.

Siinä onkin seuraaviin vaaleihin kaikille poliitikoille ja sellaiseksi aikoville melkoinen pähkinä purtavaksi. Miten motivoida ja innostaa ihmisiä äänestämään? Kunnioittamalla äänestäjien tahtoa, pitämällä vaalilupauksensa myös vaalien jälkeen ja jakamalla luottamustehtävät suhteessa vaalitulokseen voisi ainakin joidenkin kuntalaisen luottamusta politiikkaa kohtaan parantaa.

Mielestäni keskeisin asia äänestysaktiivisuuden lisäämiseen olisi kuntalaisten toiveiden aito kuunteleminen. Tällöin kuntalaisten olisi helpompi kokea vaikuttamisen mahdollisuus. Kuntalaisilla on paljon ns. hiljaista tietoa, jota ei mistään muualta saa kuin kuntalaisilta. Kunta on kuntalaisia varten.