Keski-Uudellamaalla riittää vetovoimaa

12.08.2021

Tuusulalaiset saivat lukea kerrassaan hienoja uutisia, kun Aluekehittämisen konsulttitoimisto, MDI, julkaisi kuntalistan muuttoliikkeestä tammi-kesäkuulta 2021. Suomen sisäisen muuttoliikkeen ykkönen oli Tuusula, jossa muuttovoitto oli 454 henkilöä. Keski-uudenmaan kunnista myös Järvenpää, Sipoo sekä Nurmijärvi menestyivät erinomaisesti kyseisessä listauksessa. Kokonaisnettomuuttolistallakin, joka sisälsi myös muuton ulkomailta, Tuusula oli neljäntenä. Kokonaisnettomuuttolistan kärkipaikan vei Espoo, jossa nettomuuttovoitto oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla 1125 henkilöä.

Tuusulan viime vuonna järjestetyt asuntomessut lienevät yksi syy muuttovoittoon. Myös korona-aikaa voidaan yleisten kannanottojen ja trendien valossa pitää yhtenä vaikuttavan tekijänä. Tuusulaan on viime vuosina rakennettu uusia asuntoja suhteellisen runsaasti. Tuusula on myös arvokas ja maisemallisesti hieno kulttuuripitäjä.

Joko nyt olisi kylien vuoro kehittyä? Uunituoreessa Tuusulan pormestariohjelmassa vuosille 2021-2025 on kirjattu seuraavasti: "Edistämme koko Tuusulan elinvoiman kasvattamista poistamalla kasvun esteitä ja sääntelyä kaavoista. Kehitämme Tuusulan maapoliittista ohjelmaa sallivammaksi ja kannustavammaksi. Haja-asutusalueiden osayleiskaavojen mukaiset rakennuspaikkamahdollisuudet tulee sallia."

Arvoisat haja-asutusalueiden maanomistajat, tartuttehan tilaisuuteen. Rakennuspaikallisille tonteille on nyt runsaasti kysyntää. Vastaattehan kysyntään tarjoamalla ja myymällä tontteja. Esimerkiksi kolmen kilometrin säteellä Nahkelan koulusta on useita kymmeniä käyttämättömiä rakennuspaikkoja. Kaikkia ei tarvitse hyödyntää, mutta säilyäkseen elinvoimaisena kylä tarvitsee uusia asukkaita, ja olemassaolon varmistaakseen Nahkelan koulu tarvitsee uusia oppilaita. Nyt on toiminnan aika.

Mielestäni myös kylätaajamien ulkopuolella olevaa säätelyä pitää voida purkaa. Joissain Tuusulan kylissä on vuosikymmeniä vanhoja säätelyitä. Eiköhän jo olisi korkea aikaa tuoda kaavat tälle vuosituhannelle ja tarkastella ne uudelleen tähän päivään ja aikaan sopusuhtaisimmiksi.

Kaiken kaikkiaan koko Keski-Uusimaa on mielestäni varsin pito- ja vetovoimainen alue.