Mihin olen sitoutumaton tai sitoutunut?

08.08.2021

Kun pitkän harkinnan jälkeen päätin asettua ehdolle kuntavaaleissa 2021, niin ajattelin, että on täysin selvää, mitä sitoutumattomuus tarkoittaa. Ajattelin, että se tarkoittaa sitä, ettei ole sitoutunut mihinkään poliittiseen aatteeseen ja että on vapaa olemaan mistä tahansa asiasta mitä mieltä tahansa. Olin tullut siihen tulokseen, että minun täytyy saada olla ns. vapaa libero, joka toimii tilanteissa kuin tilanteissa siinä kohdassa ja siten, kuin minun oasta mielestäni täytyy toimia. 

Mutta eipä se ollutkaan aivan näin yksiselitteinen sana tuo sitoutumattomuus, saati sana sitoutunut. Olenkin joutunut pohtimaan asiaa kevään ja kesän aikana paljon. Monet sanovat minua analyyttiseksi. Itse olin ajatellut olevani vain harkitsevainen, mutta kyllä tuo analyyttisyys varmasti pitää tiettyjen asioiden osalta paikkaansa. Mutta se riippuu asiasta. Minun analyyttisyyteeni vaikuttaa asian merkityksellisyys tai merkittävyys minulle tai minulle tärkeisiin asioihin tai ihmisiin. Mitä tärkeämpi ja mitä monimutkaisempi asia sitä analyyttisemmäksi muutun. Kaikille siis viiden pisteen vihjeeksi, että siinä kohtaa, kun alan analysoida, niin tiedätte, että asia on minulle tärkeä. On kuitenkin asioita, joita en analysoi yhtään. Olen tehnyt asioita myös siksi, että se on tuntunut hyvältä ja koska olen halunnut tehdä niin sen enempää analysoimatta, että miksi.

Ensimmäisen kerran tämä termi sitoutumattomuus joutui koetukselle keväällä, kun joku kyseenalaisti sosiaalisessa mediassa sitoutumattomat kokonaisuutena. Kyseinen henkilö kritisoi sitoutumattomia siitä, ettei heistä tiedä, mitä he ovat ja mitä he edustavat. Minä taas olin ajatellut asian niin, että sitoutumattomastahan juuri tietää tarkalleen, mitä hän on ja edustaa, kun vain käy vaikka katsomassa hänen vastauksensa jostain vaalikoneesta tai ottamalla häneen yhteyttä.
Sitoutumattoman ei tarvitse myötäillä minkään puolueen linjaa, vaikka itse henkilökohtaisesti olisi eri mieltä. Lähtökohtaisestihan sitoutumaton edustaa itseään. Suomessa on suhteellinen vaalitapa ja voidaan ajatella, että ääni voidaan antaa myös puolueelle. Itse pidän varsinkin kuntavaaleja henkilövaaleina, mutta ymmärrän tuon ääni puolueellekin -ajatuksen osittain. Olen itse aina äänestänyt henkilöä enkä ole ollut puolueuskollinen. Minusta henkilöt ratkaisevat aina kaiken loppujen lopuksi, niin yrityksissä, yhteisöissä kuin politiikassakin. Kutsuttakoon sitä sitten vaikka minun ideologiakseni.

Tuusulassa on sitoutumattomien ryhmä, Tuusulan puolesta ry, johon itse kuulun. Kyllä, siinä ryhmässä on monenlaisia henkilöitä, sanoisin persoonia. Vahvoja, omanlaisiaan persoonia. Emme ole kaikesta samaa mieltä, mutta pystyimme luomaan ja sanoittamaan kevään aikana yllättävänkin tiiviin ja yhtenevän arvopohjan, johon olemme sitoutuneet. Eli vaikka olemme sitoutumattomia, niin olemme sitoutuneet omiin ja yhteisiin arvoihimme. 

Tuusulan puolesta ry:n värit näkyvät aloitussivullani ja ovat siis harmaa, sininen ja vihreä. Minulle henkilökohtaisesti (korotan, että puhun tässä vain omasta puolestani) ne värit merkitsevät seuraavaa: 
harmaa = kyky neutraaliin, puolueettomaan, läpinäkyvään ja oikeudenmukaiseen ajatteluun ja toimintaan
sininen: kyky taloudellisesti kestäviin, järkeviin ja perusteltuihin päätöksiin
vihreä: halu huomioida puhtaasti taloudellisten näkökulmien lisäksi myös luonto- ja virkistysarvoja sekä sivistys- ja kulttuuriarvoja.

Minulle tärkein syy politiikkaan lähtemiseen olivat Tuusulan kylät ja niiden koulut. Ne palvelevat mitä suuremmassa määrin lähikouluperiaatetta. Haluan säilyttää Tuusulan yhtenäisenä ja monimuotoisena. Kuntana, jossa yhdistyy kaupunkimaiset taajamat ja maaseutumaiset kylät ja jossa ihmisillä on hyvin valinnan vapautta. Ilman koulua kylä/alue ei pysy elinvoimaisen. Ja tähän asiaan olen äärimmäisen sitoutunut. Kaikki minut tuntevat voivat varmuudella allekirjoittaa tämän, että enempää sitoutunut ei enää voi olla. Mutta seuraavissa kirjoituksissani lisää Tuusulan kylistä ja niiden kouluista ja elinvoimasta.